Searching...
22 Ocak 2014

Rosetta uyanıyor;

15:00
10 yıldır enerji toplayarak tekrardan 10 yıl sonra çalıştırılan kuyruklu yıldız avcısı uyanıyor;

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) on yıl önce Rosetta uzay aracını uzaya yollayıp 67P/Churyumov-Gerasimenko adı verilen bir kuyruklu yıldızın yüzeyine iniş yapmayı amaçlayan projesi büyük bir heyecanla devam ediyor.

Rosetta şu an 800 milyon kilometre uzaklıkta. Uzayın derinliklerinde bu mesafede yeterince güneş ışığı olmadığından Rosetta güç tasarrufu için 2011’den beri kış uykusunda tutuluyor. Ancak 20 Ocak’ta uzay aracı bir iç alarm saati ile uyandırılacak.

Uzayın derinliklerinden yeryüzüne 45 dakikada ulaşacak olan Rosetta’nın uyanış sinyali Almanya’da bulunan ESA Uzay Araştırmaları Merkezi’nden dikkatlice takip edilecek.

Andrea Accomazzo, Rosetta Operasyon Müdürü:
“Bu sinyali alır almaz uzay aracına yeni bir yapılandırma komutu yollamak için çok kısa bir zaman aralığımız var. Bizim için hibernasyondan sonraki en zor etap bu olacak.”

Rosetta uykudan uyanır uyanmaz üzerinde bulunan 21 araçta uyanacak.

Paolo Ferri, ESA Gezegenlerarası Misyon Operasyonları Başkanı:
“Birkaç hafta sonra uzay aracının üzerinde bulunan dünyanın en gelişmiş teleskoplarından bir tanesi kuyruklu yıldızın yerini tespit etmemizi sağlıyacak. Yer tespiti bizim için çok önemli çünkü bu sayede manevralaraımızı doğru yöne yapabileceğiz.”

Uzay aracının manevrası mayıs ayında gerçekleştikten sonra Rosetta ağustosta kuyruklu yıldıza ulaşacak. Ve Güneş‘e yaklaşan kuyruklu yıldızdaki değişimleri yörüngesine girerek, yüzey haritalarını çıkararak gözlemleyen ilk araç olacak.

Rosetta’nın kasım ayında ise kuyruklu yıldızın yüzeyine Philea iniş takımları ile kontollü bir iniş yapması sağlanacak. Philea aynı zamanda bilim adamlarının Güneş Sistemi’nin kökeni ve evrimini anlamalarına yardımcı olacak örnek parçaları kuyruklu yıldızın yüzeyinden ve derinliklerinden toplayıp yeryüzüne yolluyacak.

2 yorum: