Searching...
5 Ocak 2014

EVRENiN GiZEMi , KARADELiKLER !

06:32



  • Karadelik, çok büyük bir kütlenin, çok küçük bir alana sıkışması ile oluşan uzay bölgesidir.

    Yakıtı tükenen çok büyük kütleli yıldızlar, şiddetli bir şekilde patladıktan sonra üst kabuğu uzaya dagılırken, çekirdeği kendi icine çöker ve yıldızın çapı birkaç kilometreye düşerek, müthiş yoğunlukta, uzayda bir bölge oluşturur. O bölge artık Karadelik`tir.

    Bu tanımın bize birşeyler ifade edebilmesi için örneklendirme şart. Eğer Mars gezegeni, karadeliğe dönüşmüş olsaydı, sadece 1 cm³ lük hacmi olurdu. Dünyamız, eğer bir karadelik olsaydı, büyüklüğü, avucumuza sığacak kadar olurdu. Güneşimizin yarıçapı, yaklaşık 700.000 km dir ve Güneş, eğer bir karadeliğe dönüşmüş olsaydı, yarıçapı sadece 3 km olan bir karadelik olurdu. Yoğunluk o kadar fazladır ki, Güneşimizin karadelik olduğunu düşünsek, ondan alacağımız, bir tatlı kaşıgı kadar miktarın ağırlığı, Everest Dağının ağırlıgına eşit olurdu.

    Başta bu yıldızlara, karanlık ya da donmuş yıldızlar denilmişti. John Wheeler daha cazip bir isim uydurup, onlara Karadelikler dedi ve bu isim tuttu. Çünkü, ışık saçmazlar ve yanlarına çok yaklaşan herşey içlerine düşer, bir daha çıkamazlar.

    Uzay-Zaman yamulması o kadar büyüktür ki, ışık dahil hiçbir şey, karadeliğin kütleçekim kuvvetinden kaçamaz.
    Karadeliklerin, Olay ufku denilen çevresi, etkisinin gücü ve herşeyi içine çekmesi konusunda bir sınırdır.

    Karadelikleri, zaman yolculuğumuzda da kullanabiliriz. Olay ufkunu aşmadığımızı düşünürsek, kütlesi Güneşimizin kütlesinden sadece 1000 kat büyük bir kütleli karadeliğin etrafinda 1 yıl dolaştığımızı ve Dünyaya tekrar döndüğümüzü hayal edersek, o zaman Dünyanın tam 10.000 yıl sonrasını görmüş oluruz.

    Çünkü, Kütleçekim alanlarının zamanda yamulma yapması, zaman içinde geçişi yavaşlatacaktır. Böylelikle, Karadelik, Dünyanın uzak geleceğine gitmemizi sağlayan bir tür zaman makinesi olarak, başarıyla kullanılmış olur.

    Karadeliklerin içinde, zaman ve mekan olguları, bildiğimiz fizik kanunları dışındadır. Içlerinde zamanın ya cok yavaş ilerlediği ya da durduğu düşünülmektedir.

    Ömürleri tıpkı yıldızlar gibi, sonsuz değildir, Hawking ışıması yaparak, çokta yavaş olsa zamanla enerjilerini kaybederler. ( Hawking ışıması : Karadeliklerin, uzun süreler boyunca radyasyon yayarak, kütle yitirip buharlaşmasına denilir.)

    Bilinen en büyük Karadelik, Güneşin kütlesinden 17 milyar kat daha büyük bir kütleye sahiptir. Dünyamizdan 220 milyon ışık yılı uzaklıkta "Perseus Takimyıldızı" içindedir.

    Bizim Samanyolu Galaksimizin tam ortasında da, kütlesi Güneş`in kütlesinden 2,5 milyon kat daha büyük bir karadelik tespit edilmiştir.
    Karadeliklerin karanlikta kalan en uç noktasının, Beyazdeliklere açıldığı tezini savunan, bazı biliminsanları, bu iki deliği birbirine bağlayan tünele solucan delikleri demiştir. Çılgınca bir fikir ileri sürerek, bu Solucan Delikleri sayesinde, evrenler arasında seyahatin mümkün olabileceğini ve uzayda bu solucan delikleri sayesinde, kestirme yollardan da çok uzak Galaksilere seyahatin mümkün olabileceğini iddaa etmişlerdir.

    Bir zamanlar, Karadeliğin varlığı da çılgınca gelmişti çogu çevrelerce. Bilim bu çılgın insanlar sayesinde ilerlemektedir. Onların ufkunu anlamak ve pratikte ispatı, teknolojinin ilerlemesi ve zamanla mümkün olacaktır.


    Kaynak : Evrenin Zerafeti ( Brian Greene )

    #İnanç Kızılkaya


    Evrenin İşleyişi - Karadelikler Belgeseli 





0 yorum:

Yorum Gönder